(Klik op een foto voor een groter exemplaar)


1951 Andreas Gerardus Hazes wordt op 30 juni geboren in het Wilhelmina Gasthuis te Amsterdam en groeit op met vier broers (Joop, Rob, Arie en Theo) en een zus (Wil) in de Amsterdamse Gerard Doustraat 67, drie hoog. Zijn jeugd is niet rooskleurig. Zoals veel gezinnen in die tijd woont men in te kleine huizen met te veel kinderen, waar het weinige geld gespendeerd wordt aan drank.

1959 Op achtjarige leeftijd woont Hazes met zijn buurjongen stiekem een concert bij van Muddy Waters en B.B. King en raakt verslingerd aan blues en rock & roll. Het zangtalent van de jonge André wordt ontdekt wanneer de acteur Johnny Kraaykamp sr. (van het duo Johnny & Rijk) hem op Bevrijdingsdag hoort zingen op de Albert Cuyp-markt. Kraaykamp wil een ster van hem maken, maar Hazes' vader houdt de boot in eerste instantie af. De man heeft zijn hoop gevestigd op een carrière voor zijn André's oudere broer Jopie. Die krijgt na de opname van zijn enige plaatje de baard in de keel en ziet zich gedwongen zijn prille muzikale ambities op te geven. Vader vraagt enige bedenktijd maar laat André twee weken later zijn tv-debuut maken in AVRO's Weekendshow. Daar zingt hij met Kraaykamp het liedje Piove. Daarna volgen de singles Droomschip en Juanita maar een doorbraak zoals die van Heintje blijft achterwege. In deze tijd maakt kleine Dré de hele buurt onveilig met zijn gabbertje Jaap Bosker. Eén en ander is te lezen in het boek "Ik lach me kapot" uit 1982

1965 Als veertienjarige gaat André aan de slag in de Draka-fabriek in Amsterdam-Noord. Hij wil weg uit de armoe en de problemen thuis, maar staat er nog niet bij stil wellicht zanger te worden. In navolging van zijn broer Joop monstert hij aan als lichtmatroos op de binnenvaart bij het bedrijf Van Ommeren in Rotterdam. Bij zijn terugkeer zijn zijn ouders uit elkaar en logeert hij bij een broer. In de jaren daarna brengt André het gezegde twaalf ambachten, dertien ongelukken in de praktijk. Achtereenvolgens is hij boekbinder, bloembesteller, matroos, schoorsteenveger, slagersknecht, fietsenmaker, grondwerker, bouwvakker, sloper, marktkoopman, discjockey, kelner en barkeeper.

1976 Hazes werkt in café De Krommert van Klaas Veen en staat bekend als de zingende barkeeper. Voor hemzelf betekent het zingen nog steeds niet meer dan een leuke hobby. Rond deze tijd (midden jaren zeventig) is Hazes getrouwd met vijf jaar oudere Annie, waar hij een dochtertje van krijgt; Nathalie. In zijn caravan op de camping in Vinkeveen schrijft hij het nummer Eenzame Kerst dat met hulp van Willy Alberti op single verschijnt; André heeft namelijk een ingezongen cassettebandje bij Willy Alberti door de brievenbus gedaan. In december verkoopt het plaatje binnen drie weken 70.000 exemplaren.

1977 Hazes weet niet wat hem overkomt. De single Mamma wordt in april een grote hit. Het debuutalbum Zo Is het Leven verschijnt met teksten van onder andere Herman Pieter de Boer. In oktober bereikt de single De Vlieger de tipparade. Hazes begint met het opnemen van een kerstplaat, maar als hij als man van 130 kilo een Nederlandstalige versie van Little Drummer Boy moet vertolken besluit hij weer terug te keren naar de horeca. Ook rond deze periode (eind jaren zeventig) zijn Annie en Dré geen paar meer.

1980 Berooid en uitgerangeerd bij zijn oude platenmaatschappij komt Hazes in contact met EMI en producer Tim Griek, die met Hazes de studio induikt. In december verschijnt de kerstplaat Eenzame Kerst, voorafgegaan door 'n Vriend, een 'levenspop'-album met materiaal geschreven door Hazes' neef Tonnie Leroy. Hij maakt een comeback en zien zijn carrière definitief vorm te krijgen. André trouwt begin jaren tachtig met Ellen waar hij samen een zoon mee krijgt; Melvin. Wederom begin jaren tachtig, treedt André op in het circus van Joop van der Ende als vaste act. Maar André is daar niet lang circusartiest gebleven. De mensen kwamen meer voor Dré dan voor de andere acts en voor beide partijen was het beter om te stoppen met de samenwerking.

1981 Het succes van Hazes blijft groeien. Onsterfelijk maakt hij zich met de single 'n Beetje Verliefd, een compositie van het productieteam van de Leidse band Catapult (Cat Music), die doorstoot naar de top 3. Het album Gewoon André is goed voor de verkoop van maar liefst 500.000 exemplaren. Voor deze prestaties ontvangt Hazes de Zilveren Harp van Stichting Conamus.

1982 Hazes groeit uit tot het gezicht van het Nederlandse levenslied. Maar naast de vele pieken (optredens in Carré, het Concertgebouw en Ahoy') kent zijn carrière ook de nodige dalen. Het slopende nachtleven en de vele optredens beschadigen zijn stembanden en vergen een operatie. Door zijn enorme populariteit wordt André slaaf van zijn agenda, draaft op bij iedere gelegenheid, drinkt te veel en slaapt te weinig. Onder regie van Dimitri Frenkel Frank verschijnt de speelfilm De Boezemvriend, dit is een film van André van Duin, waarin onder meer Ischa Meijer, Vanessa en André Hazes te zien zijn. André speelt hier de Herbergier. En wat voor één! In dit zelfde jaar wordt er door Tiebosch Uitgeversmaatschappij BV en Loeb Uitgevers BV het boek "Ik lach me kapot" uitgebracht. Dit boek staat vol korte, grappige verhaaltjes van de kleine Dré tot en met de grotere Hazes.

1983 Hazes neemt deel aan de Amnesty benefietavond Een Gebaar (een initiatief van Kees van Kooten, Wim de Bie en Freek de Jonge. Ook is er inmiddels een eigen produktiekantoor opgericht aan de Hoofdstedelijke Willemsparkweg; Melvin Produkties BV (tegenwoordig zitten ze in Vinkeveen).

1984 André mag van de Vara de hoofdrol spelen in een muzikale komedie; "Zoals u wenst mevrouw". Enkele medespelers waar André een duet meezingt zijn o.a. Carry Tefsen, Piet Römer, Simone Kleinsma en Marco Bakker. André speelt in deze serie de tuinman. Er gebeurt werkelijk van alles in deze 7-delige serie. Zie ook de tracks van de gelijknamige LP/CD.

1985 Hazes verschijnt regelmatig op de podia. In dit seizoen presenteert hij voor de Vara met Simone Kleinsma het muzikale programma Een Avondje André. André zingt duetten met Marco Bakker, Carry Tefsen, Dolf Brouwers, Willy Alberti en Paul de Leeuw. En tussendoor zitten er een aantal komische stukjes.

1986 Op het album Innamorato blijkt Hazes inmiddels uitgegroeid te zijn tot een waardige opvolger van Willy Alberti. Met de overigens fonetisch ingestudeerde teksten vertolkt hij het Italiaanse lied alhoewel hij ook uit kan barsten in een echte rock & roll-klassieker. André is in dit jaar gescheiden van Ellen.

1988 Op 13 februari komt André's vaste producer Tim Griek om het leven bij een auto-ongeluk. Het album Liefde Leven Geven wordt aan hem opgedragen. Na dit album zijn Jacques Verburgt en John van de Ven als producer gaan functioneren. In de zomer vertolkt Hazes het Oranje-gevoel tijdens het uiteindelijk door Nederland gewonnen EK voetbal met de single Wij Houden Van Oranje.

1989 Als cadeautje van de platenmaatschappij neemt Hazes het album Dit Is Wat Ik Wil op, een plaat met deels vertaalde blues- en rock & roll-klassiekers. Op de plaat wordt hij onder meer bijgestaan door rockers Herman Brood, Jan Akkerman en Kaz Lux. Dit album is niet zijn best verkochte, maar hielp 'm wel er bovenop te komen en Tim zijn werk voort te zetten.

1990 Hazes keert weer terug naar de levenspop met het album Kleine Jongen, wederom geschreven door de musici van Catapult. In de jaren '90 gaat de zanger door met het uitbrengen van platen, die allen zeer succesvol zijn. Ook bezint hij zich op zijn ongezonde levenswijze met veel drankmisbruik waardoor hij regelmatig in het ziekenhuis belandt. Tijdens het WK Voetbal vertolkt Hazes opnieuw het Oranje-gevoel met Oranje Bovenaan.

1991 Onze Dré trouwt op 14 oktober met de Rotterdamse slagersdochter Rachel.van Galen. Schoonouders Jan en Friedel van Galen behoren al jarenlang tot de vaste kern van trouwe fans.
Samen gaan ze wonen in een droomhuis aan de Vinkeveense plassen. Waar ze tot op heden nog steeds met heel veel plezier wonen

1992 De heruitgave van De Vlieger wordt alsnog een grote hit. Tijdens het EK voetbal zorgt Hazes weer voor een meezinger met Samen Kunnen We Europa aan.

1993 Rachel en André krijgen in januari een dochter en noemen haar Roxeanne, waar ze uiteraard heel gelukkig mee zijn.


1994 Ter gelegenheid van zijn jubileum verschijnt de video-registratie van een jubileumconcert. Samen met het Nederlands voetbalelftal zingt hij dertien voetbalnummers op het album Good Luck Oranje. De van het album afgehaalde single Ik Heb U Lief Mijn Nederland, uitgebracht ter gelegenheid van het WK Voetbal in de Verenigde Staten, belandt hoog in de hitparades. Tevens werd op 21 januari dit jaar kleine Dré geboren en is inderdaad naar zijn vader genoemd.

1995 In dit jaar stierf de moeder van André aan een hartaanval. Ter gelegenheid van Hazes' 44ste verjaardag verschijnt Voor Mijn Vrienden, een door hemzelf samengestelde box met drie cd's. Naast oude hits staan op het album vier nieuwe songs waaronder een duet met zijn vrouw Rachel (Ach, je bent er maar heel even). Luister eens naar een klein muziekfragment (151 KB = 9,63 sec. speeltijd). Of naar een iets groter muziekfragment (492 KB = 31,50 sec. speeltijd).

1997 In het voorjaar verschijnt de single Jij Bent Het Leven Voor Mij, een op elektronische wijze geconstrueerd duet van Hazes met de dan reeds lang overleden Willy Alberti. In november zingt Hazes weer eens in de Rotterdamse Ahoy'. Hij zingt daar voor het eerst zijn ode aan de kort daarvoor verongelukte Britse prinses Diana. In het muziektijdschrift Fret licht hij zijn ode toe met de onvergetelijke woorden: 'Ik heb Lady Di altijd een verschrikkelijk lekker wijf gevonden'.

1998 Door een ongeluk breekt André Hazes zijn been waardoor het uitbrengen van zijn nieuwe cd wordt uitgesteld. Dat in de familie Hazes nog meer talent schuilt bewijst André's nicht Lena die in het voorjaar een single uitbrengt. Een concert in Benidorm voor de Nederlandse toeristen aldaar flopt. In plaats van de verwachte 20.000 bezoekers verschijnen er slechts 800 in het stadion.

1999 Hazes, zijn vrouw, zijn hondje en drie vrienden zijn te zien in een populair zelfrelativerend tv-spotje voor Unox knakworstjes. Door het Hazes-Knakworst-Spotje stijgt de verkoop van de worstjes met 35% En mede dankzij deze reclame komt Hazes weer terug aan de top. Op zijn verjaardag krijgt Hazes een nieuw tienjarig platencontract bij EMI. Op 24 september verschijnt zijn nieuwe album. Voor 18 oktober staat opnieuw een avond in Ahoy' gepland. De documentaire André Hazes, Zij Gelooft In Mij gaat in première op het International Documentary Filmfestival. Zowel de film als het aansluitende optreden van Hazes zijn een daverend succes. De documentaire wint dan ook op 2 december de VPRO Joris Ivens Award. Op 21 december brengt Hazes tijdens de Wedstrijd van de Eeuw in de Amsterdam Arena zijn nieuwe versie van Wij Houden Van Oranje ten gehoor.

2000 Het album Want Ik Hou Van Jou verschijnt. Naar aanleiding van de gelijknamige documentaire staat er een nieuwe versie op van Zij Gelooft In Mij. Er staan ook enkele composities op van de mensen van Cat Music. Hazes ontvangt een Edison voor zijn oeuvre. Hij weigert deze echter als blijkt dat hij tweede keus is nadat Doe Maar niet bereid is op te treden tijdens de uitreiking.

2001 Het jaar dat Hazes vijftig is geworden is er de 21-delige serie André Hazes 50 uitgebracht, een heruitgave van alle bij EMI verschenen reguliere albums van de Amsterdamse zanger. Elk album is digitaal geremasterd en heeft een aangepast hoesontwerp. Bovendien bevat elke cd André's persoonlijke herinneringen aan de tijd waarin de betreffende plaat werd opgenomen. Tevens is de box voorzien van een bonus-CD met een aantal nooit op CD verschenen nummers, waaronder: Een Glaasje Bier, Kom Met Me Mee, een Duitse Amor, amor, amor e.a. Kortom kijk maar eens naar de 21-delige boxset incl. bonus-CD. In de aanloop naar Hazes' verjaardag werden maandelijks twee tot drie titels uit de serie uitgebracht. Op verzoek van de Amsterdamse nieuwszender AT5 doet Hazes mee aan een wervingsspotje voor nieuw havenpersoneel. Een dag voor zijn verjaardag ontmoette Hazes voor het eerst een van zijn grote muzikale helden: B.B. King. In de nacht van vrijdag 29 juni en zaterdag 30 juni vierde Hazes zijn vijftigste verjaardag in het Amsterdamse Paradiso. Radio 538 maakte een speciale live-reportage van het feest. Op het podium kreeg Hazes uit handen van burgemeester Job Cohen het Ereteken van Verdienste van de Stad Amsterdam. Na de zomer is het album NU als het boek Al Mijn Woorden (Kosmos-Z&K) verschenen met daarin een bloemlezing van songteksten aangevuld met het levensverhaal van Hazes. Binnen vijf weken werd het album NU platina (80.000 verkochte exemplaren). In september en oktober waren er drie concerten van André in 'Ahoy en in december twee in de Heineken Music Hall, alle concerten waren wederom uitverkocht en een groot succes. Het leuke is dat zelfs Maxima bij het concert op 8 september aanwezig was.

(hieronder vind je de biografie van "Pop Instituut" van André Hazes)
(Later zal onze eigen versie volgen)
2002 André Hazes is bij de gemeenteraadverkiezingen lijstduwer voor de lokale partij Ronde Venen Belang. Hij krijgt in mei een zetel in de gemeenteraad, maar stort in juni in na kritiek van andere partijen op zijn afwezigheid bij vergaderingen en op bepaalde politieke uitspraken. De 36.000 kaartjes voor het optreden in het Olympisch Stadion op 24 augustus zijn binnen vijf dagen uitverkocht. Tijdens het verregende concert krijgt de zanger uit handen van Johnny Logan een gouden plaat voor Strijdlustig. Het gastoptreden van Jody Bernal levert een fluitconcert op door een groot deel van het publiek. Hazes verzorgt op 12 september een extra concert in Ahoy' Rotterdam. Hij speelt daar ook nummers van zijn kort daarvoor verschenen album Strijdlustig, een plaat vol 'mooie liedjes over liefde, weggaan en weggestuurd worden', zoals de zanger het zelf omschrijft. De cd bevat ondermeer Nederlandstalige versies van Britse nummers zoals Mocht De Zon Ooit Verdwijnen (Traffic) en Zoveel Jaren (Gary Moore). zie ook Jody Bernal

2003 André Hazes viert dit jaar zijn zilveren jubileum. In juni verschijnt de compilatie 25 Jaar Hazes. Eind juni verzorgt de volkszanger als eerste Nederlandse artiest een avondvullend programma in de Amsterdam Arena. Hij speelt er tweemaal voor ruim 26.000 fans. Het jubileumalbum 25 Jaar Hazes krijgt de gouden status als begin augustus het 40.000ste exemplaar wordt verkocht. Hazes krijgt de gouden plaat uitgereikt tijdens de presentatie van de dvd Live In De Amsterdam ArenA. Het album Hazes Live In De Amsterdam ArenA is tevens de allereerste liveplaat die door een Nederlandse artiest op Super Audio CD wordt uitgebracht. Problemen in de relationele sfeer doen Hazes besluiten zijn aangekondigde concerten op 8 en 10 december in de Ahoy' te Rotterdam te verplaatsen naar 29 en 31 maart 2004.

2004 Tijdens een uitzending van Barend & Van Dorp begin februari krijgt Hazes een gouden en platina plaat uitgereikt voor de dvd en cd van Live In De Amsterdam ArenA. Wegens het grote succes van zijn optreden in de Amsterdam ArenA in 2003 wordt er op 25 juni opnieuw een optreden van de zanger georganiseerd. Hazes komt in het nieuws omdat hij van de rechter 750 Euro boete moet betalen omdat hij tijdens een KLM-vlucht een Noorse medepassagier heeft geslagen en uitgescholden nadat deze zijn zoontje een klap met een opgerolde krant had gegeven. De zanger gaat liever twee weken de gevangenis in dan dat hij de boete betaalt, maar gaat toch in cassatie. André Hazes moet twee concerten in Ahoy' afzeggen omdat hij problemen heeft met zijn gehoor. Op 22 september wordt Hazes met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Hij heeft hoge koorts vanwege een zware longontsteking. Een dag later wordt het trieste nieuws bekend dat de volkszanger is overleden aan een hartstilstand. Vijftigduizend fans nemen op 27 september in de Amsterdam Arena afscheid van de volkszanger tijdens een groots opgezette herdenking. De ceremonie wordt live op televisie uitgezonden en door bijna vijf miljoen gevolgd. Naast verschillende toespraken van onder andere Frits Barend en burgemeester Job Cohen spelen diverse Nederlandse artiesten (waaronder René Froger, Bløf en Xander de Buisonjé) eigen nummers en nummers van André. Met een liveuitvoering van het nummer Zij Gelooft In Mij scoort Hazes postuum zijn allereerste nummer 1 hit in de Top 40.